Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

...ça y' est, ça la reprend!

[Δεν είναι τίποτα. Περνάω μια φάση unix και προσπαθώ να γράψω ένα shell script για να βάλω τα πράγματα σε τάξη μέσα στο κεφάλι μου. Δεν ξέρω... αν τις βαριέσαι αυτές τις συστηματικές αναλύσεις μπορείς να τις δεις ως ένα περίπλοκο αστείο, ένα ειρωνικό σχόλιο πάνω στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων θεωριών για το φύλο και τη σεκουαλικότητα που είναι, ομολογουμένως, χάος. Whatever floats your boat.]

Οι τρεις ηλικίες της τρανς γυναίκας: bimbo, queen, lady.

Το φύλο και η σεξουαλικότητα είναι διαφορετικά πράγματα μεν, συμβαίνει όμως το εξής: το φύλο καθορίζει τη σεξουαλικότητα· καί το φύλο το δικό σου, η ταυτότητά σου, καί το φύλο των άλλων, το φύλο που προτιμάς να έχουν οι σύντροφοί σου. Η ερωτική σου ταυτότητα ορίζεται σ' ένα σύστημα καρτεσιανών συντεταγμένων με άξονες το Φύλο και τη Σεξουαλικότητα: Άντρας που προτιμάει Άντρες, Άντρας που προτιμάει Γυναίκες, Άντρας που επιθυμεί Γυναίκες και Άντρες, κοκ.

Η διαφυλικότητα και το intersex μπερδεύουν τα πράγματα γιατί το φύλο του σώματος κι ο κοινωνικός ρόλος δεν συμπίπτουν πάντα: μπορεί να είσαι βιολογικά άντρας με γυναικείο κοινωνικό ρόλο που προτιμάει γυναίκες. Το μπέρδεμα είναι όταν αλλοιώς βλέπεις εσύ ο ίδιος την ταυτότητά σου, κι αλλοιώς οι άλλοι γύρω σου. Για τα τρανς άτομα δεν αναγνωρίζεται το κοινωνικό μας φύλο, για τα intersex άτομα, το βιολογικό (ιδίως τα γεννητικά τους όργανα). Έτσι οι σύντροφοί μας συχνά δεν μας βλέπουν ως το φύλο όπου αισθανόμαστε οτι ανήκουμε [¹].

Παρατηρώ όμως το εξής: η σεξουαλικότητα είναι πιο ισχυρό κίνητρο για την έκφραση της ταυτότητας του φύλου απ' ό,τι είναι η ίδια η ταυτότητα του φύλου. Βασικά αυτό που έχω παρατηρήσει είναι οτι γενικά οι τρανς γυναίκες που έχω γνωρίσει (σε Ελλάδα και Αγγλία και μέσω ίντερνετ) είτε ξεκίνησαν ως θηλυπρεπή αγόρια που γουστάραν αγόρια είτε ως ετεροφυλόφιλα, ανδροπρεπή αγόρια και κατόπιν άντρες. Βλέπω όμως οτι αυτές που είναι θηλυκές και προτιμάνε αγόρια κάνουνε ό,τι είναι να κάνουνε σε πολύ πιο μικρές ηλικίες -στην εφηβεία- ενώ οι άλλες το κάνουν γύρω στα τριάντα με σαράντα τους αν το κάνουν καν.

Λέω οτι αν είσαι θηλυπρεπές γκέυ αγόρι και θα προτιμούσες να είσαι κοπέλα, η πίεση να εκφράσεις μια γυναικεία ταυτότητα θα είναι πολύ πιο δυνατή παρά αν είσαι στρέητ αγόρι με αρρενωπή συμπεριφορά, κι ας προτιμούσες επίσης να είσαι κορίτσι. Όχι πως όλα τα θηλυπρεπή αγόρια έχουν θηλυκή ταυτότητα[²]! Αλλά να, αν σ' αρέσουν τα κορίτσια, σαν straight-looking, straight-acting αγόρι, ακόμη κι αν θα προτιμούσες να είσαι κοπέλα, κάπως θα τα βολέψεις. Αν σ' αρέσουν τ' αγόρια πιο εύκολα θα σε πιάσει το παράπονο αν σε φτύνουνε επειδή δεν είσαι κοριτσάκι, όπως αισθάνεσαι [³].

Α ναι. Η έκφραση της ταυτότητας είναι επιλογή, όπως κι η έκφραση της σεξουαλικότητας.
_______________________________
¹ "Vida, I do not think of you as a man and I do not think of you as a woman. I think of you as an angel"- Η Carol Ann (Stockard Channing) στην Vida (Patrick Swayze), στο "To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar".

Κι ένα από την προσωπική μου συλλογή: "
Δε σε βλέπω ούτε σαν άντρα ούτε σαν γυναίκα, σε βλέπω σαν Στάσσα".

²Ο ετεροθαλής αδερφός μου ας πούμε, έπαιζε με κούκλες όταν είμασταν μικροί αλλά δεν βγήκε τρανς· εγώ πάλι ήμουνα μεγάλο τσογλάνι) (
plus ça change...)

³Στο ΗΒ (και στο Αγγλόφωνο internet) βλέπω πολύ περισσότερες τρανς του δεύτερου είδους, τις "late transitioners" όπως τις λένε εδώ. Αυτό το βλέπω κυρίως εδώ κι όχι στην Ελλάδα επειδή η πίεση να παραμείνεις στο ρόλο που έχεις επιλέξει και η δυσκολία να τον αλλάξεις είναι πολύ μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερος είσαι, ιδίως αν έχεις κάνει οικογένεια, καριέρα, κι έχεις τακτοποιήσει τη ζωή σου σαν άντρας. Στην Ελλάδα η πίεση είναι τόση που σπάνια βρίσκει κανείς το θάρρος.Το οτι κάποιοι βρίσκουνε το θάρρος και πηγαίνουνε κόντρα σ' αυτές τις συμβάσεις και κάνουνε αυτό που φαίνεται αλλοπρόσαλλο (τρανς λεσβίες, γκέυ τρανς άντρες κλπ) σημαίνει οτι σε κάποιες περιπτώσεις -ή ίσως από μια ηλικία και μετά- η ταυτότητα είναι (ή γίνεται) το ίδιο ισχυρή με τη σεξουαλικότητα.

Πιο συχνά πάλι, δεν έχει να κάνει με κόντρες και συμβάσεις, απλά ο καθένας όπως μπορεί βολεύεται.


(A Suivre)

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Shibboleth

Από τη Λεξιλογία:

Κριταί, 12. 5 Και επίασαν αι Γαλααδίται διαβάσεις του Ιορδάνου προ των Εφραϊμιτών· και οπότε τις εκ των Εφραϊμιτών φυγάδων έλεγε, Θέλω να περάσω, τότε οι άνδρες της Γαλαάδ έλεγον προς αυτόν, Μήπως είσαι Εφραϊμίτης; Εάν εκείνος έλεγεν, Ουχί, 6 τότε έλεγον προς αυτόν, Ειπέ λοιπόν Σχίββωλεθ· και εκείνος έλεγε Σίββωλεθ· διότι δεν ηδύνατο να προφέρη ούτω. Τότε επίανον αυτόν και εφόνευον αυτόν εις τας διαβάσεις του Ιορδάνου. Και έπεσον κατ' εκείνον τον καιρόν τεσσαράκοντα δύο χιλιάδες Εφραϊμίται.

Ο όρος σχιββωλέθ / σιμπολέτ (εβρ. šibboléth, שבלת) σημαίνει «ρεύμα ποταμού» ή «στάχυ» και η προφορά του είναι δύσκολο να αποδοθεί με ελληνικούς χαρακτήρες. Σε δύο κώδικες της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα (Septuaginta) η λέξη αυτή αποδίδεται αντιστοίχως «σύνθημα» και «στάχυς». Πρόκειται για μεταφορά τμήματος από την Εβραϊκή Βίβλο (Šophetím, Κριταί 12:6 ויאמרו לו אמר־נא שׁבלת ויאמר סבלת ולא יכין לדבר כן ויאחזו אותו וישׁחטוהו אל־מעברות הירדן ויפל בעת ההיא מאפרים ארבעים ושׁנים אלף׃ ), στο οποίο αναφέρεται ότι η προφορά τής λέξεως χρησιμοποιήθηκε ως διακριτικό γνώρισμα των μελών τής φυλής Εφραΐμ (Εφραϊμίτες ή Εφραθίτες), που αδυνατούσαν να προφέρουν ως οπίσθιο γλωσσοφατνιακό τον φθόγγο [š], με αποτέλεσμα να προκύπτει η λέξη sibboléth (סבלת), η οποία σημαίνει «φορτίο». Ως εκ τούτου, η λέξη έφθασε να σημαίνει ―κυρίως στην εβραϊκή κοινότητα― «διακριτικό γνώρισμα, χαρακτηριστικό».

σχιββωλέθ, σχίβωλεθ, σχιββώλεθ, σκυββολέθ, σιββώλεθ, σιβολέθ, σιμπολέτ- όπως σχολιάζει ο σύνδεσμος,
Είναι λίγο ειρωνικό, πάντως, το γεγονός ότι η λέξη που χαρακτηριστικό της ήταν το ότι εκφέρεται με μοναδικό τρόπο, σε βαθμό που να διακρίνει ανθρώπους και το εάν θα ζήσουν ή θα φονευθούν, μεταγράφεται στα ελληνικά με τόσους τρόπους!


Εγώ βρίσκω ειρωνικό που φτιάχνουμε λέξεις για να συννενούμαστε, σαν συντομογραφίες για να μιλήσουμε για την εμπειρία μας -τρανσφοβία, ομοφοβία, ρατσισμός, σεξισμός- και καταλήγουμε να μπουρδουκλωνόμαστε πάνω τους, να κολλάμε στους ορισμούς και τις αναλύσεις και να μην καταλαβαίνουμε πια τί λέμε και για τί μιλάμε.

(A Suivre)

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Διασκεδάστε με τις κρυφόπουστες που γουστάρουν τραβέλια

Παντρεμένος κι άυπνος στη Συγγρού

Ειμαι παντρεμενος εχω μια απολυτα νορμαλ σχεση αλλα εδω και χρονια εχω τρελες φαντασιωσεις με τραβεστι. Ειχα παει και παλαιοτερα με τραβεστι αρκετες φορες αλλα μονο για να τις παρω. Δεν μπορω ομως τωρα τελευταια να βλγαλω απο το μυαλο μου να ξαναπαω αλλα αυτη τη φορα θελω να με παρει αυτη. Εχω μια ανακατωσουρα συνεχεια στο στομαχι μου ξερεις... τωρα απο καυλα. Βλεπω ταινιες με τραβεστι και ξεροχυνω απο την σκεψη του να με παιρνει απο πισω. Χθες πηγα στην συγγρου και ηδη πηρα το τηλεφωνο απο μια Βικυ η οποια μου ειπε οτι με περιμενει να κανουμε οτι θελω σπιτι της. Εχω χασει τον υπνο μου φοβουμενος για το τι να κανω. Απο την μια φοβαμαι μην μου αρεσει και πηγαινω συνεχεια, απο την αλλη σκεφτομαι και το ειτζ, αλλα θα παρω ολες τις προφυλαξεις. Απο την αλλη λεω να το ξεχασω αλλα μετα απο λιγο παλι αναστατωνομαι στην σκεψη του να χυσω μαζι με την βικυ εχοντας μεσα μου το μοριο της. Καλη μου νεραιδα βοηθησε με τι αποφαση να παρω? φιλια πολλα!!





Θολωμένε φίλε μου,

Η γνώμη μου είναι να πας να γαμηθείς (με την καλή έννοια πάντοτε).

Το πολύ πολύ να ανακαλύψεις ότι σου αρέσουν ο πούτσος και οι τραβεστί ή ο πούτσος των τραβεστί ή να γίνεις τραβεστί εσύ ο ίδιος. Δεν ξέρω και δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι να ζήσεις αυτό που χρειάζεσαι, έστω και αν αυτό συνεπάγεται έναν πούτσο καρφωμένο στο κώλο.

Τώρα τι θα κάνεις με τον γάμο σου, δεν θα σου πω εγώ. Εξαρτάται από το πως βλέπεις εσύ τον κόσμο, τη γυναίκα σου, τον εαυτό σου.

Σε τελευταία ανάλυση ξενογαμούσες από καιρό. Η μόνη διαφορά είναι στο τι θα κάνεις στο κρεβάτι, όχι στο αν θα το κάνεις ή όχι. Άντε γαμήσου πρώτα και βλέπουμε μετά.

Καλή σταδιοδρομία,

Η Καλή Νεράιδα





Αγαπητέ σουρτούκε,

Διαβάζοντας το μέιλ σου κόλλησα κάπου: εσύ παθαίνεις ανακατωσούρα στο στομάχι απ' την καύλα; Μήπως έφαγες τίποτα και σε πείραξε και δεν θέλεις κάτι να μπει στον κώλο σου αλλά κάτι να βγει; Το λέω μήπως και τα 'χεις μπερδέψει και το καταλάβεις τελευταία στιγμή, όταν βρίσκεσαι με τα πόδια ανοιχτά και τη Βίκυ να κάνει σπηλαιολογία.

Αν το στομαχάκι σου είναι εντάξει και σε τρώει ο κώλος σου, έχω ένα να σου πω: η ζωή είναι μικρή αλλά η πούτσα της Βίκυς είναι μεγαλύτερη.

Καλό βόλι και πες της να είναι τρυφερή μαζί σου - εκτός αν χώνεις κι εσύ μαρκαδόρους και τέμπερες στον κώλο σου.

Η Καλύτερη Νεράιδα




Τρανς Θεά

Αν το στομαχάκι σου είναι εντάξει και σε τρώει ο κώλος σου, έχω ένα να σου πω: η ζωή είναι μικρή αλλά η πούτσα της Βίκυς είναι μεγαλύτερη.

Απόλυτη Θεά!




Ο ξάδερφος απ\' το Λονδίνο

Να βρείς την φίλη μου την Στέλλα (πρέπει να κάνει μπάμ από μακριά μιας και είναι μαυρούλα). Αυτή θα σε κανονίσει καλέ μου.

Και ΝΑΙ αυτό που λένε για τους μαύρους είναι αλήθεια, αλλά η Στελλίτσα είναι μισή ελληνίδα




Αναγνώστης του παρόντος ιστολογίου: Αυτό προφανώς είναι από το Πρέζα TV, κάτι τέτοιο;

Ιστολόγος του παρόνοτς ιστολογίου: Όχι, είναι από το σάιτ του έγκυρου γκέυ περιοδικού 10% γνωστού για τους αγώνες του κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας, τρανσφυλοφοβίας, αραποπουτσοφοβίας κλπ.

(A Suivre)

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ήρθε το Κουήρ στο χωριό!

Τα δικαιώματα σου ως Τρανς άτομο
(από τον δικτυακό χώρο QueerTrans).

Έχεις δικαίωμα να διαλέξεις όποιο όνομα σου ταιριάζει. Δεν έχεις την υποχρέωση να κρατήσεις όνομα ή ονόματα με έμφυλα χαρακτηριστικά, που σου έχουν δοθεί.




Έχεις το δικαίωμα να ντύνεσαι με τα ρούχα που θεωρούνται χαρακτηριστικά του προτιμώμενου από εσένα φύλου. Δεν έχεις την υποχρέωση να καταφάσκεις με [sic, εννοείται] οποιεσδήποτε υποθέσεις γίνονται περί του φύλου σου ή σε οποιαδήποτε τυραννία επιβάλλεται στη έμφυλη σου έκφραση.




Έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις και να επιβάλλεις τις αντωνυμίες με τις οποίες θα σου απευθύνονται. Δεν έχεις υποχρέωση να αποδέχεσαι τις αντωνυμίες που αυθαίρετα οι άλλοι επιλέγουν για να σου απευθυνθούν ή να αποδέχεσαι τις υποθέσεις που κάνουν οι άλλοι σχετικές με το φύλο σου.



Έχεις το δικαίωμα να μην απαντάς σε ερωτήσεις σχετικές με το σώμα σου και την «μετάβαση φύλου» σου. Έχεις το δικαίωμα να ΜΗΝ προσδιορίζεσαι από τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείς ή δεν επιθυμείς να αλλάξεις το σώμα σου.



Έχεις το δικαίωμα να μεταβάλλεις ή να τροποποιήσεις το σώμα σου.
Το σώμα σου ανήκει σε εσένα και σε κανέναν άλλον. Κανένας δεν δικαιούται να πάρει αποφάσεις σχετικές με το σώμα σου εκτός από εσένα. Έχεις το δικαίωμα να αγαπάς ή να μισείς το σώμα σου και να κάνεις βήματα προς τη κατεύθυνση του να μετατρέψεις το σώμα σου σε αυτό που πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είναι.



Έχεις το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεσαι με δικούς σου όρους . Τόσο για τον εαυτό σου ως σύνολο όσο και για τα μέρη του σώματος σου. Έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιείς την δική σου ορολογία για να περιγράψεις τα γεννητικά σου όργανα ή το στήθος. Κανένας δεν μπορεί να σου υποδείξει πως θα ονοματίζεις τα μέρη του σώματος σου.

(Το πουλί μου)

Έχεις το δικαίωμα να επιλέγεις ελεύθερα τι είδους γλώσσα θα χρησιμοποιείτε εσύ και η-ο σύντροφος σου όταν μιλάτε για σεξ. Δεν χρειάζεται να περιορίζεστε στους όρους που χρησιμοποιούν οι μη-τρανς άνθρωποι.




Έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις και να εκμεταλλεύεσαι το όποιο νομικό πλαίσιο προστασίας υπάρχει στη χώρα σου. Μάθε ποιό είναι αυτό το πλαίσιο στη χώρα σου (Σημείωση της μεταφράστριας: εδώ, μάλλον δεν έχουμε και ...πολλά να μάθουμε...). Υπενθύμιζε στις αρχές τους νόμους που δημιούργησαν για να σε προστατεύουν.




Έχεις το δικαίωμα να κρατήσεις την ταυτότητα σου κρυφή. Δεν είναι πάντα ασφαλές για εμάς να είμαστε "out" ως Τρανς άτομα. Έχεις το δικαίωμα να επιλέγεις εσύ το εάν και πότε θεωρείς ασφαλές να αποκαλύπτεις την ταυτότητα σου ως Τρανς άτομο.




Έχεις το δικαίωμα να κτίζεις μια Κοινότητα μαζί με άλλα Τρανς άτομα. Η τρανσφοβία αποτελεί μια ιδιαίτερα βίαιη μορφή καταπίεσης και αυτό αντανακλάται και στις στατιστικές επιβίωσης. Λέγεται ότι ένα στα τρία Τρανς άτομα αυτοκτονεί και ένα στα δέκα δολοφονείται. Το να δημιουργούμε κοινότητα και το να διαθέτουμε ορατότητα ως Τρανς άνθρωποι αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συλλογικής μας χειραφέτησης και ασφάλειας. Η αλληλεγγύη στα πλαίσια της Τρανς κοινότητας είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας και οι ζωές μας να παραμείνουν ακέραιες.




Έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις την ιστορία της κοινότητας σου. Τρανς άνθρωποι υπήρχαν σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Έθνη, κράτη και θρησκείες, έχουν υπεξαιρέσει και θάψει την ιστορία μας. Επανακτήστε την ιστορία των ανθρώπων σας, για να την θυμάστε.

(Οι ανθρώποι μου)

ΈΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ!!!!

Το παραπάνω είναι μετάφραση κειμένου του Αμερικάνικου περιοδικου Pink and Black Attack #3.



(A Suivre)

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Δονερ Κεβαβ

Τρεις σύγχρονοι πολιτισμοί συναντιούνται στο σταυροδρόμι της γεύσης: ο Ελληνικός (ντόνερ κεμπάπ), ο Ιαπωνικός (noodles) και ο Βρεταννικός (Pot Noodles)



Κι η γεύση του; Σ' αρέσει;


(A Suivre)

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

6 Ιανουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Ακτιβισμού της Πούτσας

Την κήρυξα επίσημα εγώ, μόλις τώρα δωνά. Με την ευκαιρία του λαϊκού ξεσηκωμού, για το πού θα πάμε να πιούμε το ποτό μας. Ε, γιατί άλλο να ξεσηκωθούμε πια;



(Να και μια εορταστική, από το προσωπικό μου αρχείο. Όταν έχει ταλέντο ο άνθρωπος το αναγνωρίζω, όχι τί;)

(Ο Ξωμερίτης τα λέει καλύτερα από μένα)

(Α ναι, επίσης για να μην παρεξηγιόμαστε, το παρόν ποστ δεν πάει στο 10% αλλά στην ΟΛΚΕ. Δηλαδή η ΟΛΚΕ μπορεί να παρεξηγηθεί ελεύθερα)

(A Suivre)